Sayfalar

22 Mart 2012 Perşembe

BİREYSEL YAŞAM KOÇLUĞU NEDİR?



Koçluk mesleğinin ana amacı, kişilerin performanslarını arttırarak, hayatlarında bugün bulundukları noktadan varmak istedikleri noktaya ulaşmalarını sağlamaktır. Koçların görevi, kişilere gerçek potansiyellerini ortaya çıkartabilmeleri için destek vermektir.


Koçluk, kişilerin veya kurumların gelişmesine, yeni bir yetkinlik ya da davranış öğrenmesine, belirlediği hedeflere ulaşmasına veya bir problemi çözmesine destek olan interaktif bir işbirliği sürecidir. Yaşam Koçluğunda koçun doğruları değil sizin doğrularınız hayata geçirilir.

Günümüzde artık, rehberlik hizmetleri yerine Öğrenci koçluğu, kişisel gelişim yerine Yaşam Koçluğu, Yönetici danışmanlığı yerine Yönetici Koçluğu ve ayrıntılarına bakarsak İlişki Koçluğu, hatta Para Koçluğu’na kadar yaşamımızın her alanında faydalanabileceğimiz alternatifler sunuyor. Gelişmiş ülkelerde bilgi işlem sektöründen sonra en hızlı büyüyen ‘Koçluk Hizmeti’, istenen performansa ve yaşam tatminine ulaşmak için koç(coach) ve danışan(coachee) arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir.

Koçluğun tarihçesine bakacak olursak, İlk olarak ABD’de 1980’lerden itibaren koçluk yaklaşımı doğdu ve daha geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Bu kadar hızlı yayılmasının nedeni, kısa sürede etkin sonuçlar elde edilmiş olmasıdır. Yaşam koçluğu daha önce üst düzey yöneticilere ya da süper atletlere tanınan bir ayrıcalıktı; ancak artık rüyalarının gerçek olmasını isteyen herkesin yararlanabileceği bir araç haline geldi.

Yaşam koçluğunun sizin işinize yarayıp yaramayacağını merak ediyor olabilirsiniz. Deneyin ve görün. Bir anlamda kimse yaşam koçuna ihtiyaç duymaz; bu müthiş bir lükstür. Ancak bir olimpiyat atleti gibi, yaşamınıza dair istekleriniz, hedefleriniz varsa ve daha iyi bir şeyler yapmak ve kesinlikle en iyi halinize ulaşmak istiyorsanız, yaşam koçluğunun sağladığı avantajları isteyeceksiniz.

Tek bir başarı vardır, hayatını kendi yolunca yaşayabilmek. Christopher Morley


Sevgiyle